Νοσοκομείο

Hospital_Banner


Το Νοσοκομείο διαθέτει τις ακόλουθες Υπηρεσίες, Αυτοτελή Τμήματα και Ειδικό Γραφείο όπως αποτυπώνονται στον Οργανισμό (ΦΕΚ Β.1236/11.04.2012):
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.    Ιατρική
2.    Νοσηλευτική
3.    Διοικητική – Οικονομική
ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ
1.    Οργάνωσης και Πληροφορικής
ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
1.    Υποστήριξης Πολίτη
Η συνολική δύναμη του νοσοκομείου ορίζεται σε τετρακόσιες (400) οργανικές κλίνες.
Το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση όλη τν εβδομάδα (365 ημέρες) μια Περιφερειακή Ενότητα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2011) ανέρχεται στις 204.000 κατοίκους ο πληθυσμός της οποίας όμως δύναται να διπλασιάζεται και να φθάνει τις 400.000 κατά την θερινή περίοδο αποτελώντας τουριστικό προορισμό, περιλαμβάνοντας τον ορεινό όγκο του Πηλίου και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Β. Σποράδων.
 
Δραστηριότητες

►    Τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου εξυπηρετούν ετησίως ~80.000 εξωτερικούς ασθενείς/περιστατικά (Στοιχεία Ο.Π.Σ.Ν. 6/2012-6/2013).

►    Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αντιμετωπίζει ετησίως ~72.175 επείγοντα περιστατικά. (Στοιχεία Ο.Π.Σ.Ν. 2012).

Τα Χειρουργεία αντιμετωπίζουν ετησίως 4.0000-5.0000 προγραμματισμένες & έκτακτες επεμβάσεις. (Στοιχεία 2012-2013).

►    Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υλοποιεί ετησίως ~16.035 συνεδρίες .(Στοιχεία Μ.Τ.Ν. 2010)

►    Το Βιοχημικό Εργαστήριο υπάγεται σε Εθνικό & Διεθνή έλεγχο ποιότητας για όλες τις βιοχημικές & ορμονολογικές παραμέτρους. Όλο το επιστημονικό προσωπικό είναι μέλη του Εθνικού Μητρώου κλινικής Βιοχημείας.

►    Γραφείο Ποιότητας – Επιτροπή Ποιότητας Γ.Ν.Βόλου


Πληθυσμιακά και Γεωγραφικά Στοιχεία του Νομού Μαγνησίας
Η πόλη του Βόλου ανήκει στις έξι μεγαλύτερες πόλεις του ελληνικού χώρου (πέμπτη στη σειρά). Αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, και ειδικότερα στο πεδινό τμήμα του νομού. Χαρακτηρίζεται από έντονες αστικές λειτουργίες, με σημαντική παρουσία της βιομηχανίας και του τουρισμού, αλλά και από ένα αξιοσημείωτο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως λόγω της ύπαρξης της πλειονότητας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης, το κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενώ με τον κατάλληλο σχεδιασμό και πολιτικές, μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία της. Σε τοπικό επίπεδο, το Περιφερειακό Συγκρότημα Βόλου βρίσκεται στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, σε μικρή απόσταση από τον κύριο οδικό άξονα της χώρας ΠΑΘΕ (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι) με τον οποίο συνδέεται σε δύο σημεία, στα χωριά Μικροθήβες και Βελεστίνο. Επίσης, προσφέρει την άμεση σύνδεση του Νομού με την Εγνατία Οδό και το υπόλοιπο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. (www.thessaly.gov.gr).
Η περιοχή που καταλαμβάνει ο οικιστικός ιστός περιβάλλεται βορειοανατολικά από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, νότια από το υγρό στοιχείο της θάλασσας και δυτικά από τις πεδινές εκτάσεις της Θεσσαλίας. Είναι κτισμένη με μέτωπο κυρίως στον Παγασητικό κόλπο και εκτείνεται ως τις παρυφές του Πηλίου. Η σχέση της πόλης με το βουνό και τη θάλασσα έχει επιδράσει διαχρονικά δραστικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων και έχει διαμορφώσει καθοριστικά την εξέλιξη του.
Η σύνδεση του Νομού Μαγνησίας με την υπόλοιπη χώρα γίνεται μέσω των υπεραστικών γραμμών του ΚΤΕΛ και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Ακτοπλοϊκά ο Βόλος διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Ελλάδα. Τέλος, από το Σεπτέμβρη του 2010 ο Βόλος παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος. Κάθε μέρα από το συγκεκριμένο αερολιμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το Νομό Μαγνησίας 800 άτομα περίπου. (www.wikipedia.gr).
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, όσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή, στην οικονομική ανάπτυξη του παραγωγικού ηλικιακά πληθυσμού στο Π.Σ Βόλου και των Δήμων στους οποίους συνίσταται (Αλμυρού, Ζαγοράς- Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου),διαπιστώνεται ότι το ποσοστό που βρίσκεται μεταξύ 0 και 24 χρόνων ηλικιακά είναι το 31% του πληθυσμού της πόλης, μεταξύ 25 και 54 το 43% και μεταξύ 55 και πάνω από 85 το 26%. Δηλαδή, τα νέα άτομα που βρίσκονται περίπου στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής τους υπολείπονται των ατόμων που αποτελούν το παραγωγικότερο δυναμικό της περιοχής (25 έως 54) κατά 12%. Διαφαίνεται, κατά συνέπεια, ένας κίνδυνος γήρανσης του πληθυσμού και υστέρησης στο ανθρώπινο δυναμικό. (http:/el.wikipedia.org/wiki)

Δημόσιες Δομές Υγείας στο Νομό Μαγνησίας
Στο Νομό Μαγνησίας και συγκεκριμένα στη πρωτεύουσα του νομού συγκεντρωτικά λειτουργούν νοσηλευτικές μονάδες κρατικές και ιδιωτικές, με δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών. Στις κρατικές δομές ανήκει το δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ” 400 κλινών ( ΦΕΚ Β’ 1236/2012) κτισμένο στην Ανατολική Πλευρά της πόλης. Επίσης στο Νομό υπάρχουν έξι Κέντρα Υγείας, Αργαλαστής, Ζαγοράς, τα οποία ανήκουν σε άγονη περιοχή τύπου Β (χερσαία) Σκιάθου, Σκοπέλου που ανήκουν σε άγονη περιοχή τύπου Α (νησιώτικη) ένα πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου. Ακόμη σε όλο το νομό υπάρχουν 30 Περιφερειακά Ιατρεία (Νέας Αγχιάλου, Ευξεινούπολης, Πτελεού, Σούρπης, Άνω Μαυρόλοφο, Ανθότοπου, Πλατάνου, Βρύναινας, Ανάβρας, Νέας Ιωνίας, Σέσκλου, Αερινού, Κεραμιδίου, Στεφανοβίκειου, Ριζόμυλο, Άνω Λεχώνια, Άγιο Βλάσιο, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Μηλέων, Νεοχωρίου, Λαύκου, Προμυρίου, Τρικερίου, Αγίου Λαυρεντίου, Δράκειας, Κισσού, Τσαγκαράδας, Αγίου Γεωργίου Ιωλκού, Πορταριάς, Γλώσσας Σκοπέλου) που καλύπτουν χερσαία και νησιωτική περιοχή.
Λειτουργούν επίσης οργανωμένα κέντρα ψυχικής υγείας, α) Κέντρο Ψυχικής Υγείας ως μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 777/26-10-1988/τ. Β΄ , β) Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ως μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1865/4-9-2009 τ. Β΄ και γ) Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ως μονάδα σύμφωνα με το ΦΕΚ 1887/14-9-2007/ τ. Β΄ (Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ Υ4α/οικ. 116794/2007) με Διευθυντή –Υπεύθυνο υλοποίησης προγραμμάτων «Ψυχαργώς» τον ψυχίατρο, Αναπληρωτή Διευθυντή κ. Μιχάλη Δικαιάκο. Οι παραπάνω δομές διοικητικά ανήκουν στο Νοσοκομείο του Νομού, όμως είναι αυτοδιαχειριζόμενες από το προσωπικό τους. Ακόμη, ως μονάδα ψυχικής υγείας έχει συσταθεί ο Ξενώνας Βραχείας Παραμονής «ΑΡΙΑΔΝΗ» σύμφωνα με το ΦΕΚ 42/24-1-2011/ τ. Β’ (Υπουργική Απόφαση Υα/36903/2009). Δεν είναι αυτοδιαχειριζόμενος και ανήκει στο Νοσοκομείο του Νομού.
Στο Νομό βέβαια υφίσταται και λειτουργεί κέντρο ΕΚΑΒ για άμεση προνοσοκομειακή φροντίδα. Από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούν τα Κέντρα Απασχόλησης Περίθαλψης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σε σχεδόν όλους τους Δήμους, το Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο ως κρατικές δομές υγείας. Υπάρχουν σύλλογοι Υγείας όπως ο Ιατρικός Σύλλογος που αριθμεί 865 μέλη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος με 205 μέλη και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος με 233 μέλη.
Σε εθελοντικό επίπεδο συναντώνται σημαντικές οργανώσεις όπως είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε παράρτημα στο Νομό Μαγνησίας αλλά και παραδοσιακές όπως οι «Φίλες του Νοσοκομείου» με πλούσιο έργο σε τοπικό επίπεδο.

Το Νοσοκομείο του Βόλου Σήμερα
Σήμερα, το Δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχχιλοπούλειο» με δύναμη 400 οργανικών κλινών (ΦΕΚ Β’ 1236/2012), εφημερεύει όλο το 24ωρο, αντιμετωπίζοντας μεγάλο όγκο χρόνιων, έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Το Νοσοκομείο διαρθρώνεται σε τέσσερις τομείς α) Παθολογικό Τομέα με δυναμικότητα 171 κλίνες, β) Χειρουργικό Τομέα με δυναμικότητα 176 κλίνες, γ) Εργαστηριακό Τομέα και δ) Τομέα Ψυχικής Υγείας με δυναμικότητα 40 κλινών.

Πηγή: Αικατερίνη Χαρανά | Τ.Ε. Νοσηλευτικής, Διπλωματκή Εργασία: “ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2010 – 2011, (ΕΣΔΥ).


Διαβάστε ακόμη

 

Οργανισμός

Τροποποίηση Οργανισμού