Ιατρείο Πόνου

Pain_Banner


Ιατρείο Πόνου & Παρηγορητικής Φροντίδας


Το Ιατρείο Πόνου & Παρηγορητικής Φροντίδας λειτουργεί από το 1996 υπό την διεύθυνση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου. Οι δραστηριότητες του Τμήματος αφορούν κυρίως στον Οξύ και Χρόνιο πόνο, καθώς και στον Καρκινικό πόνο.

Στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας η αναισθησία είναι άμεσα συνυφασμένη με την αναλγησία. Ο Πόνος είναι ένα σπουδαίο προειδοποιητικό βιολογικό σύμπτωμα, το οποίο μας βοηθά να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από διάφορες επιβλαβείς καταστάσεις, ωστόσο, υπό προϋποθέσεις μπορεί ο ίδιος να μετατραπεί σε μια βασανιστική και αφόρητη εμπειρία.

Στη σύγχρονη ιατρική αντίληψη, θεωρείται απαράδεκτο οι ασθενείς, μετά από μια χειρουργική επέμβαση, να υποβάλλονται στο αίσθημα του πόνου. Η σωστή διαχείριση του Μετεγχειρητικού πόνου και η επαρκής αναλγησία είναι πολύ σημαντική, διότι ο ασθενής αφενός δεν υποφέρει, αφετέρου δε κινητοποιείται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται σοβαρές επιπλοκές π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού, θρομβοεμβολικά επεισόδια κ.ά. Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με τους ιατρούς των Χειρουργικών Κλινικών του Νοσοκομείου, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον μετεγχειρητικό πόνο με διάφορες μεθόδους όπως η εφαρμογή ποικίλλων φαρμακευτικών σχημάτων, η τοποθέτηση επισκληρίδιων καθετήρων, η χρήση ειδικών αντλιών κ.ά. Η καταλληλότητα και η επιλογή της εκάστοτε τεχνικής και μεθόδου είναι ένα θέμα που μπορείτε να συζητήσετε με τον αναισθησιολόγο σας.

Όσον αφορά στον Χρόνιο πόνο, ο πόνος που επιμένει επηρεάζει αποφασιστικά, ενίοτε και δραματικά, την καθημερινότητα του ασθενούς και είναι δυνατόν να προκαλέσει φόβο και κατάθλιψη. Η παροχή συμβουλών, η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και μία πλειάδα επεμβατικών τεχνικών, όπως ο αποκλεισμός νεύρων, η τοποθέτηση επισκληρίδιων καθετήρων, οι εγχύσεις φαρμάκων κ.ά., συνιστούν ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών μεθόδων που, μέσα από την εξατομίκευση ως προς τον κάθε ασθενή, στοχεύουν στην ανακούφισή του και στην ομαλή επανένταξή του στην καθημερινή του ζωή.

Το Ιατρείο Πόνου στα πλαίσια της Παρηγορητικής Φροντίδας και σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου είναι υπεύθυνο και για την τοποθέτηση μόνιμων καθετήρων σε μεγάλα αγγεία (Καθετήρες με Port) για την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, παρεντερικής διατροφής ή και αίματος σε καρκινοπαθείς, τόσο στα πλαίσια της χημειοθεραπείας τους όσο και για την ανακούφιση από τον πόνο. Τέτοιοι καθετήρες μπορούν να εμφυτευθούν επίσης και στον επισκληρίδιο χώρο για την αντιμετώπιση του πόνου.

Τέλος, σε συνεργασία με τους Νευροχειρουργούς του Νοσοκομείου μπορούν να αντιμετωπισθούν διάφορες επώδυνες καταστάσεις με επεμβατικές μεθόδους όπως η χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η νευρόλυση κ.ά.

Συμπερασματικά, η αναισθησιολογία έχει σήμερα στη διάθεσή της ένα ευρύ οπλοστάσιο, τόσο σε επίπεδο φαρμακευτικό όσο και σε επίπεδο επεμβατικών τεχνικών, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον πόνο και να προσφέρει στον ασθενή ανακούφιση, καλύτερη ποιότητα νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση αλλά και ένα θετικότερο βίωμα από την παραμονή του στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως η σωστή διαχείριση και η αντιμετώπιση του πόνου, κατά την παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο, αποτελεί, σε διεθνές επίπεδο πλέον, ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των Νοσοκομείων.

Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα οξέων και χρόνιων καταστάσεων, που σχετίζονται με πόνους ποικίλης αιτιολογίας, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία στο Ιατρείο Πόνου:

– Ημικρανίες – Κεφαλαλγίες
– Μυϊκοί και σκελετικοί πόνοι
– Πόνοι των αρθρώσεων
– Ισχιαλγίες
– Πόνοι νευροπαθητικής αιτιολογίας
– Καρκινικός Πόνος
– Πόνοι νευρογενούς αιτιολογίας π.χ. διαβητικό πόδι
– Πόνοι μετά από έρπητα ζωστήρα
κ.ά.

Πού θα μας βρείτε – Επικοινωνία

Οι πινακίδες προσανατολισμού που υπάρχουν στο ισόγειο θα σας βοηθήσουν να βρείτε το Ιατρείο Πόνου το οποίο βρίσκεται στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου.
Τηλ.: +30 242135-1459,

Leave a Reply